Olej Jojoba - 50ml - Nacomi

NAC0004

Nowy produkt

Olej zimnotłoczony, nierafinowany. Pochodzi z ekologicznych upraw w Meksyku. Jojoba  jest ciekłym woskiem otrzymywanym z nasion krzewu o tej samej nazwie.

Dostępny

31,00 zł brutto

Dostawa: 1 do 3 dni

Olej jojoba marki Nacomi 

Olej zimnotłoczony, nierafinowany. Pochodzi z ekologicznych upraw w Meksyku. Jojoba  jest ciekłym woskiem otrzymywanym z nasion krzewu o tej samej nazwie. Krzew ten osiąga wysokość 1 – 2 metry, ma rozłożystą i gęstą koronę, niewielkie, grube liście, rośnie na terenach pustynnych i półpustynnych.  Jest to olej  o bardzo wysokiej zgodności biologicznej ze skórą, łatwo jest wchłaniany przez skórę i włosy - odżywia, zmiękcza, nawilża i natłuszcza. Posiada słodki zapach, przyjemny.
Jojoba odżywia, zmiękcza, nawilża i natłuszcza skórę i włosy. Swoją budową chemiczną jest zbliżony do sebum (łój wydzielany przez ludzką skórę). Można go stosować do każdego rodzaju cery:
  • Cera sucha produkuje zbyt mało sebum. Olej z jojoby doskonale zastąpi te niedobory i zapobiegnie wysuszeniu skóry. Odżywi ją i nawilży. Zachowuje naturalny kwaśny odczyn skóry.
  • Cera tłusta nadmiernie wydziela sebum i jest skłonna do wyprysków. Olej jojoba reguluje (hamuje) wydzielane sebum. Przyśpiesza regenerację komórek skóry łagodzi stany zapalne. Przy łupieżu, egzemach i łuszczycy działa nawilżająco i kojąco. Jest bakteriostatyczny, dodawany do preparatu wydłuża jego okres trwałości. Używany do masażu bolących mięśni, pomocny w reumatyzmie (dzięki kwasowi mirystynowemu) i przy podrażnieniach skóry.
Olej jojoba jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym o faktorze około 4. Przy użyciu oleju jojoba można nie tylko uniknąć poparzenia słonecznego, oprócz tego opalenizna ma ładny oliwkowy kolor i trzyma się bardzo długo.

Jak działa olej jojoba i jakie ma właściwości?
Działanie na skórę twarzy i ciała:
  • działa przeciwalergiczne,
  • posiada zbilansowane nienasycone kwasy tłuszczowe, są one na tyle zbilansowane, że przypominają naturalna ochronę naszej skóry,
  • posiada właściwości antyzapalne i antygrzybicze,
  • widocznie poprawia stan skóry, nawilża ją i zmniejsza zmarszczki,
  • poprawia ogólną kondycję skóry, która jest przesuszona, trądzikowa lub podrażniona,
  • reguluje wydzielanie sebum ( nadmiernego łoju, który jest wytwarzany przez ludzką skórę),
  • jest bogaty w fitosterole, witaminę A, E i F,
  • hamuje parowanie wody ze skóry (powstrzymuje utratę wody),
  • zalecany jest do pielęgnacji skóry wrażliwej oraz skóry z problemami,
  • pomaga w leczeniu egzemy oraz łuszczycy,
  • zawiera kwas mirystynowy, skuteczny na zapalenie stawów oraz reumatyzm,
  • doskonale wchłaniany przez skórę, wzmacnia warstwę cementu międzykomórkowego, co w efekcie zapobiega wysuszaniu skóry,
  • olej jojoba zachowuje naturalną kwaśną warstwę ochronną skóry, dzięki temu skóra pozostaje młoda, elastyczna i gładka,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe odżywiają skórę.
Działanie na skórę głowy i włosy:
  • dzięki zawartości dużej ilości witamin,  wzmacnia cebulki włosowe,
  • wspomaga walkę z wypadającymi włosami,
  • idealny do włosów tłustych z łupieżem suchym bądź mokrym,
  • zwiększając objętość i elastyczność włosów,
  • ułatwia rozczesywanie i układanie włosów, a także zapobiega ich elektryzowaniu się,
  • łagodzi objawy łuszczycy, egzemy na skórze głowy,
  • polecany do bardzo zniszczonych włosów - zamyka pory włosa, doskonale nabłyszcza.
Do jakiej cery jest polecany?
  • Szczególnie polecany jest do skóry tłustej, mieszanej.
  • Świetny przy problemach z trądzikiem.
  • Do cery suchej.
  • Idealny przy różnych problemach skórnych typu: atopowe zapalenie skóry, egzema, łuszczyca.
  • Zalecany do stosowania w każdym wieku.
  • Stosować jako krem na noc.
Jak stosować?
  • Nakładać bezpośrednio na ciało i twarz.
  • Olej można łączyć z wodami kwiatowymi - w otwartej dłoni wymieszaj niewielką ilość oleju jojoba ze swoją ulubioną wodą kwiatową. Dzięki temu, Twoja skóra stanie się aksamitnie gładka i głęboko nawilżona.
  • Smarować miejsca problemowe lub zmienione chorobowo.
  • Olej można stosować w formie maski na skórę głowy i włosy. Po 15 minutach od aplikacji umyj włosy szamponem -polecamy naturalny szampon bez  parabenów, który da spektakularny efekt.
Duże znaczenie ma olej jojoba w leczeniu trądziku i łuszczycy, a nawet łupieżu. Przy trądziku nie tylko reguluje wydzielanie sebum, ale również łagodzi stany zapalne. Przy łupieżu, łuszczycach i egzemach działa nawilżająco i łagodząco. Olej jojoba działa bakteriostatycznie, co jest również bardzo pomocne w wymienionych chorobach skórnych.

INCI:
 Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil.

Nasi Klienci kupili także: