MASŁO SHEA - KOSMETYK POMOCNY NA WSZYSTKO!

Autor: Bioer .pl W: Sub Category 1 Dnia: poniedziałek, grudzień 5, 2016 Komentarz: 0 Odsłon: 540

MASŁO SHEA

Masło shea - pomocny kosmetyk na wszytsko! Są produkty, o których można pisać i pisać. Mają setki zastosowań, nigdy się nie nudzą, a używanie ich to czysta przyjemność. Jednym z takich produktów jest właśnie masło karite.
Jak powstaje masło Shea?
Naturalne masło Shea jest olejem roślinnych, pozyskiwanym z orzechów z drzewa Masłosz Parka. Występuje wyłącznie w Afryce środkowo-wschodniej do środkowo-zachodniej. Orzechy z drzewa Masłosza, zwanego również Shea-Karite,dają owoce dopiero po około 15 latach, a jeśli chcemy pozyskać najwyższej jakości orzechy maksymalnie bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, czekać należy nawet i 30 lat. To dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, masło Shea  znacznie przewyższa właściwościami dość znane masło kakaowe czy też inne tłuszcze roślinne.  
Zbieranie owoców to ciężka praca, wymagająca przemierzenia dziennie kilometrów w upale i kurzu. Zgodnie z tradycją, tylko kobietom wolno zbierać te owoce i w porze zbiorów widać jak wędrują po sawannie, często ciężarne, albo z dzieckiem na ręku, niosąc na głowach kilkudziesięcio kilogramowy ciężar w misach z owocami drzew masłowych.Nie wszystkie drzewa shea owocują. Nie wszystkie też są tak samo wartościowe gatunkowo. I w końcu nie wszystkie orzechy nadają się w ogóle do przetworzenia na masło. Wielkość, jakość i ilość owoców jest bardzo różna. A od jakości orzecha zależy jakość masła. Sam owoc drzewa masłowego przypomina wielkością i kształtem śliwkę. Z jednego drzewa zbiera się przeciętnie 15–20 kg owoców, a z nich uzyskuje się 3–4 kg orzechów. Owoce można tylko zbierać, nie wolno ich zrywać. Owoce gotuje się, obiera i wyłuskuje orzech, który następnie trzeba wysuszyć. Masło karite pozyskiwane jest w wyniku tłoczenia na zimno tych właśnie orzechów. Umyte orzechy mieli się na proszek, a następnie miesza się z niewielką ilością czystej wody. Umyte orzechy mieli się na proszek, a następnie miesza się z niewielką ilością czystej wody. Następnie masę lekko się podgrzewa, w procesie wielokrotnego podgrzewania wytrącają się zanieczyszczenia, które są stopniowo usuwane aż do uzyskania czystego oleju. Po wystygnięciu olej uzyskuje kremową konsystencję i przybiera postać bladożółtego masła. Masło shea zachowuje trwałość wraz ze wszystkimi swymi właściwościami przez 2 lata.Masło Shea posiada konsystencję ciężką, zbitą, można w nim wyczuć grudki - zjawisko to występuje zarówno w maśle nierafinowanym jak i rafinowanym. Masło rafinowane ma jedną ważną przewagę nad masłem nierafinowanym, jest po prostu czyste! W maśle rafinowanym nie znajdziemy resztek łupin, popiołu czy fragmentów owadów, co zdarza się w maśle nierafinowanym. 
Jakie właściwości kryją się w czystym maśle Shea?
Masło Shea odżywia skórę witaminami A, E i F. Witaminy A  pomagają utrzymać skórę w dobrej kondycji. Szczególnie przydatne są przy oparzeniach słonecznych. Pomagają zapobiegać pojawianiu się zmarszczek i linii mimicznych. Witamina F chroni skórę i odmładza. Łagodzi szorstką, suchą i popękaną skórę i pomaga załagodzić skutki przesuszenia i zniszczenia włosów. Polecane jest przy problemach z pękającymi piętami, łokciami, przy kurzajkach. Natomiast witamina E, zwana witaminą Młodości silnie odżywi i nawilży, zniszczoną skórę. Posiada bardzo dużo antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, odpowiedzialne za szybsze starzenie się skóry. Masło Shea bogate jest w substancje niezmydlające się, które mają duży wpływa na stan warstwy lipidowej naskórka, chroni i wzmacnia cement międzykomórkowy warstwy rogowej.
Masło Shea zawiera od 7 do 12% substancji niezmydlających. Olej z awokado ma ich od 2-6%. Tak wysoki poziom tych substancji sprawia, że że Masło Shea łatwo przenika przez skórą, a nałożone na jej powierzchnię pozwala skórze oddychać i nie zatyka porów. Posiada również wysoki poziom kwasu cynamonowego (używanego w medycynie jako środek przeciwbakteryjny). Dzięki temu, świetnie nadaje się olejek do opalania, wzmacniając przy tym opaleniznę. Wykazuje również działanie przeciwzapalne, dzięki czemu stosować go można nawet do leczenia reumatyzmu!
Masło Shea stosowane jest również z powodzeniem czy niektórych, poważniejszych nawet, chorobach skóry, takich jak wypryski, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry, egzema. Stanowi doskonałą ochronę skóry przed niekorzystnymi warunkami środowiskowymi i atmosferycznymi: wiatrem, mrozem i słońcem (zawiera naturalny filtr UV odpowiadający SPF 4-6) oraz łagodzi podrażnienia spowodowane poparzeniem. Cieszy się wielką popularnością w profilaktyce i leczeniu rozstępów. Jest doskonałe do każdego rodzaju skóry i może być stosowane do pielęgnacji skóry noworodków.

Komentarze

Zostaw komentarz